lauantai 23. lokakuuta 2010

Filippiinien Kirjeenvaihtajalta 16.


Kirjoittaja Kapteeni » Pe Loka 22, 2010 12:11 am
Käytiin eilen TACLOBAN kaupungissa toisella puolella tätä Leyty´n saarta. Matkanteko tapahtui tavalliseen malliin moottoripyörätakseilla ja kleinbusseilla. Liikenne on täällä hirveätä. Mietin matkalla kuinka kuvailisin tuota matkantekoa Pohjoismaalaiselle. Se on täysi kaaos, joka kuitenkin toimii. Liikenteessä on moottoripyöriä joissa kulkee koko perhe kertaheitolla, moottoripyörätakseja sivuvaunulla, tricycleja (polkupyörätakseja sivuvaunulla),jeepnejä, (jeeppi, jossa tavaratilaan on tehty penkit pitkittäissuunnassa matkustajille), moottoripyöriä joissa sivuvaunu on tehty karjankuljetukseen, polkupyöriä, koiria, karjaa, pikulapsia jotka leikkivät tien varressa, muiden maiden romutarhoista tänne haettuja busseja ja kuorma-autoja. Meteli on hirveä ja varsinkin nuo moottoripyörä taksit saastuttavat kovasti. Mitään pakokaasujen poistoja ei täällä mittailla. 
Mutta niinkuin jo mainitsin vaikka kaikki näyttääkin kaaokselta, niin kuitenkin liikenne liikkuu eteenpäin. Olen aivan varma, että jos tämä ajoneuvojen runsaus olisi vaikka Helsingissä, niin liikenne olisi täysin pysähtynyt moneksi päiväksi. 
Vaikka kukaan ei kai erikoisemmin pohdi liikennesääntöjä ja liikenne toimii etupäässä periaatteella, jossa kuolemaa pelkäämätön on hyvä kuljettaja, niin kuitenkaan ei esimerkiksi näe Pohjoismaalaisille ominaista nyrkin heiluttamista sivuikkunasta tai pitkänsormen näyttöä. 

Pimeä täällä tulee noin kello kuusi illalla. Monissakaan ajoneuvoissa ei ole ajovaloja. Busseissa ei useinkaan ole takavaloja ja ehkä ainoastaan toinen etuvalo. Moottoripyörätaksit ajvat usein ilman mitään ajovaloja.

Nuo matkustajaliikenteen bussit ja VAN´it (pikkubussit) ja moottoripyörätaksit ovat aina täyteen ahdettuja. Toyota Hiace´ssa on tavallisesti 20 matkustajaa matkatavaroitttensa kanssa. 

Tässä kuva moottoripyörä taksista Mindanaossa, jossa me koko sukulaisporukka ( 7 aikuista, 2 lasta, 1 vauva, ja kuljettaja ) oltiin samassa taksissa plus matkatavaroita noin sata kiloa. Nuo moottoripyörätaksit sivuvaunun kanssa eli Motor´ it ovat yleensä joko Kavasakin tai Yamahan 100 tai 125 kubiikkisiä kevytmoottoripyöriä. 
Kuva
Kuva
Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti