tiistai 9. marraskuuta 2010

Filippiinien Kirjeenvaihtajalta 18


Re: Filippiinien kirjeenvaihtajalta

ViestiKirjoittaja Kapteeni » Ti Marras 09, 2010 6:27 am
Sisäelinten poisto
Tapahtuu parhaiten nopealla viillolla jolla yksinkertaisesti avataan maha. Jos se on ensimmäinen kerta ja ei ole lääkärin tai teurastajan opintoja, niin on hyvä saada joku kokenut neuvomaan. Jotkut elimet on kiinni siassa. Esimerkkinä vaikkapa kurkkuputki. Paljon hyvää löytyy sieltä sisäelimistä. Mitään ei juuri kannata heittää pois.
Tässä vaiheessa onkin jo tullut lounasaika, joten sieltä ämpäristä katsellaan herkkupaloja lounastauolle.
Kuva
Maha täytetään mauste ruohoilla ja ommellaan kiinni.
Kuva

Koiran ja siangrillaus. 


Nyt siirrymme itse grillaukseen. Siihen tarvitaan rautaputki noin 3 metriä pitkä jonka yhteen päähän on hitsattu kääntökampi ja toiseen päähän on hitsattu on noin 40 cm. pitkä putkenpätkä. Tähän putkenpäähän kiinnitetään possun tai koiran takajalat. Kääntökammella käännetään sikaa grillatessa. Tämä rautaputki työnnetään perseenreiästä sisään, läpi ruokatorven ja mikä tärkeätä läpi kielen. Tällä kielen läpi menolla varmistetaan, että sian pää pysyy paikallaan. Jostain hommataan tuet joiden väliin tehdään hiilos ja aloitetaan itse grillaus.
Kuva
Suoraan sian alla ei pidä olla kovin paljon hiiliä. Ideana on pikemminkin saada lämpö kohoamaan sian sivuilta. Sikaa käännetään koko aika. Ja avustajalla on tärkeä homma pitää silmällä, että sika ei poksahda, siksi hänellä on tikkuja ( Longnoset ja Americaanot voivat käyttää hammastikkuja ) joita hän pistää niihin paikkoihin joissa sian sivu alkaa paisumaan. Myöskin hän on tehnyt sian suolista tai jostain muista sisäelimistä pienen siveltimen jolla hän sivelee jatkuvasti öljyä ja mausteita possun pintaan. Sen avustaja voi sitten syödä myöhemmässä vaiheessa.
Kuva
Itse grillaus vaatii kaksi vahvaa grillaajaa, sillä sikaa pitää kääntää koko aika ja avustajan tehtävä on yhtä tärkeä kuin kääntäjän. Me aloitimme 38 kilon sian grillauksen kello 14 ja se oli valmiiksigrillattu kello 17. Se on kovaa hommaa. Voimaa saa, kun silloin tällöin valuttaa hieman lihalientä ulos sian mahasta. Siinä on paljon energiaa. Ja sian sisäelimiä voi syödä siinä sivussa.
Avatar
Kapteeni
Viestit: 146
Liittynyt: To Touko 13, 2010 9:48 pm



Re: Filippiinien kirjeenvaihtajalta

ViestiKirjoittaja Kapteeni » Ti Marras 09, 2010 1:32 pm
Tuo mainitsemasi kymmenen tuntia on tosi pitkä aika. Mainitsin sen äsken illallispöydässä. Herätti hilpeyttä Vaimoni meinaa, että johtuu siitä, että pidät possun liaan korkealla hiilloksesta. Täti sanoi, että tässä lähellä olevassa kaupungissa, jossa oikein työkseen joku grillaa possuja hiilloksella on grillausaika kaksi tuntia.

Niinkuin jo mainitsin, niin nämä Filippiiniläiset kääntävät sikaa koko aika ilman pienintäkään paussia. Grillaaja ja avustaja ovat tarkkoina toiminnoissaan. Avustajalla on neula valmiina jolla hän pistää sikaa toisen kääntäessä sitä. Myös nuo terävät tikut pistetään kriittisiin paikkoihin. Luulen, että tässä on se ero kymmenen tunnin ja kolmen tunnin grillauksen kanssa. Missään tapauksessa ei grillaajilla ole aikaa avata kaljapulloa saatikka alkaa juomaan.
Kuva
Tietysti onhan täällä lämpimämpää, kuin Pohjolassa. Keskipäivän kuumuuden takia grillauskin aloitettiin vasta kahden aikaan iltapäivällä. Ja oli tosiaan valmis jo kello viisi. Vieraat tulivat siinä kuuden aikoihin, kun oli tullut troopikin pimeä. Possu pysyi lämpimänä ihan hyvin pitkälle iltaan.
Kuva

Olisi kiva kuulla NUTTFINN´iltä kuinka savupönttö hommat tehdään, kun nyt ollaan näin sikamaisessa aiheessa. Oletko Reindeeri lukenut kirjan Lampaansyöjät siinähän ne sankarit kaivoivat lampaan maahan ja nuotio päälle. Tuli mieleen kesällä, kun luin juttujasi, että pitäisi sinun kokeilla sitä. Pitää lopettaa,kun nuo peevelin mosquietot puree niin vimmatusti vaikka olen pistänyt OFF´ia jalkoihin. Bucanan viidakossa eivät olleet niin pahoja, kun siellä oli talo täynnä sisiliskoja jotka söivät moskiittoja. Eikä myöskään ollut internettiä jonka ääressä istui paikoillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti